Zdrowe skutki procesu

Dzisiaj będzie nietypowo – o jedzeniu. Nie myślałem, że wyjazd na święta i spotkania przy świątecznym stole skończą się dyskusją o zdrowym żywieniu, składzie pokarmów, tych zdrowych i tych mniej zdrowych. Moment na dyskusję o tyle ciekawy, że świąteczne potrawy pewnie patrząc pod różnym kątem, mogą zostać przyporządkowane zarówno do tych zdrowych, jak i do tych mniej. Zależy to od okoliczności, ilości, ale i także czasu oraz środków przeznaczonych na przygotowanie potraw. Jednakże najciekawsza była puenta dyskusji.

Okazało się, że istnieją aplikacje na komórkę, które korzystając z dostępnego połączenia internetowego, na podstawie kodu kreskowego produktu (nie wszystkich) są w stanie wskazać jakie “środki” chemiczne (konserwanty, wzmacniacze smaku lub inne) znajdują się w danym produkcie (od sosów, przez przekąski po inne produkty kończąc). Z perspektywy użytkownika proces realizowany w aplikacji, wspierający – można tak to ująć – zdrowie żywienie, został zaprezentowany na poniższym diagramie.

zdrowy_proces_418px

Taka aplikacja (jedną z nich testowałem “w swojej kuchni”) wymaga dostępu do internetu (warunek wejściowy przy uruchomieniu), więc pewnie ma dostęp do jakiejś  bazy odpytywanej za pomocą łącza internetowego – aplikacja pozwala również na definiowanie produktów oraz przeglądanie poprzednich skanów. Każdy odnaleziony produkt jest prezentowany za pomocą listy składników (tzw. “E” oraz innych), z oznaczeniem ich charakteru – korzystny, obojętny, podejrzany, szkodliwy itd. Równocześnie podaje krótką informację o danym elemencie – sposób pozyskania oraz wpływ. Dla pewnych produktów pozwala na zapoznanie się z produktami alternatywnymi.

Korzystanie z aplikacji jest bardzo proste, można korzystać z niej w dowolnym miejscu, a integracja aplikacji z lampą/latarką komórki, pozwala także na odczytanie kodu w słabszych warunkach oświetleniowych. Wydaje się to bardzo pouczające – z jednej strony dowiadujesz się, czy jakiegoś produktu lepiej unikać, z drugiej można określić, czy przypadkiem jakieś dolegliwości nie wynikają akurat ze spożycia większej ilości produktu, zawierającego składnik potencjalnie je powodujący. Można także potwierdzić, że dany produkt zawiera jedynie „korzystne” składniki.  Efektem z realizacji procesu wspieranego przez aplikację jest “lepsze” zdrowie lub spożywanie bardziej zdrowego jedzenia.

Podany przykład aplikacji pokazuje jak technologia może wspierać codziennej życie. Komórkę mamy przeważnie na zakupach ze sobą, tym bardziej, że wielu użytkowników korzysta również z aplikacji komórkowych do budowania listy zakupów czy z mechanizmu przypomnień o określonych zakupach.

Reklama

Jedna uwaga do wpisu “Zdrowe skutki procesu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s